Skip to main content

Självledarskap

Identifiera dina känslor genom att stanna till och reflektera

WRITTEN BYTherése M. Sandberg

I den här serien om självledarskapets individuella och kollektiva kraft får du en djupare inblick i effekter och fördelar för dig själv, för andra och organisationen.

I dagens snabba och föränderliga omvärld är vi alltsom oftast upptagna med något, men har svårt att finna tid till självreflektion. Och för att göra självreflektion lättillgängligt för dig, så innehåller dagens kalenderinlägg några enkla tips som stärker din emotionella intelligens.

Du kan göra den här övningen var som helst och den tar inte lång tid.

  • Stanna till ett ögonblick och identifiera vad det är du känner just nu. Är det en (1) känsla? Är det kanske flera?
  • Den känsla (eller de känslor) du har identifierat, gör den/de dig energifylld, avslappnad, eller kanske rentav tyngd
  • Har du känt så här förut? Händer det ofta, eller bara ibland?
  • Vad är det som gör att du känner så här?
  • Vill du känna så här? Om ja, toppen! Gör det du gör, det fungerar bra! Om inte, är det något du kan eller vill förändra? Och i så fall, hur skulle du vilja att det var? Efter att du identifierat hur du vill att det ska vara, se över vilket eller vilka steg det kan handla om att inleda med. Agera när du känner dig redo.

För dig som undrar över fördelarna; när vår förståelse för våra känslor ökar – både de som stärker oss, såväl som de som inte gör det i samma utsträckning – så ökar vår självkännedom. Och när vår självkännedom ökar, så ökar också våra möjligheter att leva ett liv som bättre överensstämmer med våra drömmar, vår vision och vårt syfte när vi agerar på dem. Det gör vi antingen genom att förändra det som inte längre fungerar, eller genom att förstärka och bevara det som fungerar.

Dessutom är känslor de bästa indikatorerna på hur det står till i våra liv. Till exempel om vi oroar oss i hög grad, så får det konsekvenser på det mesta i våra liv. Och oro har en förmåga att gnaga inombords och göra oss både irriterade och trötta.

Genom att identifiera och reflektera över hur vi mår, får vi också en förståelse för de bakomliggande orsakerna till vårt mående. Och det i sig är värdefullt för all slags förändring, men också för bevarande. För när vi mår bra, är det fördelaktigt att identifiera det och njuta av det. Göra mer utav det. När vi inte mår lika bra, så är det fördelaktigt att öka förståelsen kring varför vi inte mår bra, vad det är som ligger till grund för att vi mår som vi mår, så att vi kan förbättra det som inte längre fungerar. Dessutom är känslor katalysatorer inte bara för förändring, utan också som drivkraft för vår kreativitet.

Ja, det var allt för idag. Imorgon fortsätter Självledarskapskalendern och sedan är det bara en dag kvar, så är det julafton. Och på julafton är det Självledarskapskalenderns sista dag. Håll utkik efter det inlägget, för med det kommer en överraskning.

Vill du lära dig mer om hur du kan leda dig själv och få en bättre förståelse för dig själv, såväl som för andra? Varför inte kickstarta 2022 och bli en bättre självledare och ledare?

Har du frågor, vill du upskilla, reskilla, eller rightskilla och få med dig kunskap om hur du leder dig själv och andra mer framgångsrikt? Följ länken nedan till vårt program ”Självledarskap”. Programmet startar den 17 februari-22. 

Varmt välkommen att höra av dig med din anmälan, eller om du har några frågor!

Länk till utbildningen ”Självledarskap”

Självledarskap

Identifiera dina känslor genom att stanna till och reflektera

WRITTEN BYTherése M. Sandberg