Skip to main content

Självledarskap

Hur påverkar mitt sätt att vara andra?

WRITTEN BYTherése M. Sandberg

I den här serien om självledarskapets individuella och kollektiva kraft får du en djupare inblick i effekter och fördelar för dig själv, för andra och organisationen.

Självledarskap handlar om att öka sin självmedvetenhet om sina känslor, tankar och beteendemönster, så att det bidrar till våra relationer och till att uppnå våra mål. Och vårt sätt att reagera och agera påverkar inte bara oss själva utan också andra.

På ”mitt” ICA jobbar en kille som får andra att bli sedda och känna sig värdefulla. Han är inte ny, utan han har arbetat där i flera år. Och varje dag. Med varje kund. Oavsett tid på dagen – hälsar han oss välkommen, småpratar, är trevlig, hjälpsam och framförallt äkta. För honom är det här något självklart.

Hans sätt att vara får alla – unga som gamla – att le, samtala och vara nöjda med sitt besök. Utan honom skulle ”mitt” ICA inte vara detsamma. Och även om vi skulle kunna benämna det här som ett utmärkt kundbemötande så är han så mycket mer.

När jag idag småpratade med honom i kassan, så kunde jag inte låta bli att säga:

– Du vet väl om att du är en av dem som gör störst skillnad här? Att ditt sätt att vara får människor att må bra?

Med tårar i ögonen tackade han och sa att mina ord värmde. Men jag var inte klar.

– Jag vill säga det här till dig, så att du också vet att du är sedd och uppskattad. Precis som du ser oss och får oss att känna oss uppskattade. Och för att du ska orka fortsätta vara som du är, så vill jag få det sagt.

Människor som får andra att må bra har ett alldeles speciellt sätt att vara. De är omsorgsfulla, äkta och framförallt så ser dem människor. Och givetvis behöver vi vara öppna för att bli bemötta på det här sättet. För det är inte alltid vi är det.

Men, vad har då det här med självledarskap att göra?

Jo, för att kunna agera som han gör krävs en god portion självtillit, självkänsla och självmedvetenhet. För vi kan inte vara omsorgsfulla om andra om vi inte har tillit till oss själva först. Vi kan inte heller vara medvetna om hur vi påverkar andra om vi inte är medvetna om oss själva först. Om vi inte är medvetna om hur våra tankar, känslor, reaktions- och beteendemönster styr vårt agerande och våra attityder, kan vi inte heller få rätt effekt. Och för honom är rätt effekt att få oss att må bra, bli sedda och väl bemötta.

Därför har det allt att göra med självledarskap ✨

Har du frågor, vill du upskilla, reskilla, eller rightskilla och få med dig kunskap om hur du leder dig själv och andra mer framgångsrikt? Följ länken nedan till vårt program ”Självledarskap”. Programmet startar den 17 februari-22. 

Varmt välkommen att höra av dig med din anmälan, eller om du har några frågor!

Länk till utbildningen ”Självledarskap”

Självledarskap

Hur påverkar mitt sätt att vara andra?

WRITTEN BYTherése M. Sandberg